fbpx

Alergie – Profile IgE (testy alergiczne)

Testy te przeznaczone są do diagnostyki uczuleń mogących prowadzić do występowania objawów specyficznych dla alergii, takich jak np. astma, atopowe zapalenie skóry, zapalenie spojówek, nieżyt nosa lub problemy żołądkowo-jelitowe. Objawy te mogą być spowodowane przez błędne reakcje immunologiczne prowadzące do wzrostu poziomu przeciwciał klasy IgE.
Profile IgE to testy wieloparametrowe zawierające zoptymalizowane kombinacje istotnych alergenów, co umożliwia jednoczesną analizę przeciwciał IgE przeciwko różnym alergenom. Wynikiem testu jest półilościowa ocena in vitro specyficznych dla danego alergenu przeciwciał klasy IgE w surowicy lub osoczu.

arrowarrowarrow

Alergie - oferta badań

M1
65.00zł

IgE całkowite

IgE całkowite

Ocena stężenia całkowitej immunoglobuliny E (IgE całkowite) wykorzystywana w diagnostyce alergologicznej. Badanie wykonywane u podwykonawcy Centrum Medycznego Wielkoszyński.

Dowiedz się więcej
M4
235.00zł

Profil IgE oddechowy/wziewny (20 alergenów + CCD)

Profil IgE oddechowy/wziewny (20 alergenów + CCD)

Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko szerokiemu zakresowi alergenów wziewnych oraz CCD.

M3
235.00zł

Profil IgE mieszany/pediatryczny (27 alergenów + CCD)

Profil IgE mieszany/pediatryczny (27 alergenów + CCD)

Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko najczęściej występującym, szczególnie istotnym w dzieciństwie, alergenom wziewnym, pokarmowym oraz CCD.

M2
235.00zł

Profil IgE atopowy (20 alergenów + CCD)

Profil IgE atopowy (20 alergenów + CCD)

Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko najczęstszym alergenom wziewnym i pokarmowym oraz CCD.

M5
235.00zł

Profil IgE pokarmowy (20 alergenów + CCD)

Profil IgE pokarmowy (20 alergenów + CCD)

Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko szerokiemu zakresowi alergenów pokarmowych oraz CCD.

Alergie - znaczenie kliniczne

Termin alergia został zdefiniowany po raz pierwszy przez Clemensa von Pirquet jako zwiększona zdolność organizmu do odpowiedzi na substancje obce w organizmie. Obecnie termin alergia, oznacza nadwrażliwość na substancje obce normalnie nieszkodliwe. Ponadto w alergiach znaczącą rolę odgrywają predyspozycje genetyczne oraz czynniki nie genetyczne, takie jak ekspozycja na alergen, sposób odżywienia, trwające choroby przewlekłe lub ostre infekcje wirusowe. Atopia jest dziedziczna skłonnością do wystąpienia reakcji alergicznych, takich jak astma, zapalenie błony śluzowej nosa (katar sienny) i skóry (w tym atopowe zapalenie skóry). Rozwiń tekst

arrowarrowarrow
Zwiń tekst

Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem alergii jest reakcja nadwrażliwości typu 1, która charakteryzuje się wytwarzanie swoistych przeciwciał klasy IgE. Objawy (np. zaczerwienienie skóry, obrzęki, swędzenie) zazwyczaj pojawiają się krótko po kontakcie z alergenem. Dlatego ten rodzaj alergii nazywany jest również typem reakcji bezpośredniej. Alergeny przedostają się do organizmu z powietrza przez błony śluzowe ciała (alergeny wziewne) lub w wyniku konsumpcji (alergeny pokarmowe).

Alergie wziewne

W przypadku alergii wziewnych alergeny dostają się do organizmu drogą powietrzną i przez błony śluzowe, prowadząc do powstania wymiernych stężeń IgE skierowanych przeciwko określonemu źródłu alergenu. Ważną rolę odgrywają alergeny sezonowe (pyłki drzew, traw i ziół), a także alergeny wewnętrzne (roztocza kurzu domowego, zwierzęta domowe i zarodniki pleśni), które występują przez cały rok. Objawy zwykle pojawiają się wkrótce po kontakcie z alergenem. Te alergie są zatem nazywane reakcjami typu natychmiastowego, które można znaleźć u ponad 15% populacji w krajach uprzemysłowionych. Jeśli wystąpi ogólnoustrojowa reakcja alergiczna, mogą wystąpić poważne, nawet zagrażające życiu reakcje (wstrząs anafilaktyczny). Typowe reakcje alergiczne to nieżyt nosa, zapalenie spojówek i astma alergiczna.

Alergie pokarmowe

W alergiach pokarmowych reakcja immunologiczna indukowana przez IgE może prowadzić do objawów, takich jak pieczenie lub swędzenie w jamie ustnej, nudności, skurcze żołądkowo-jelitowe, biegunki i wysypki skórne w krótkim czasie po spożyciu pokarmu. Ciężkie reakcje mogą również powodować ataki astmy, duszności, przyspieszenie akcji serca lub ataki paniki i splątanie. W rzadkich przypadkach może wystąpić wstrząs anafilaktyczny. Pokarmy, które najczęściej powodują reakcje alergiczne, to orzechy i orzeszki ziemne, soja, pszenica, ryby, mleko i jaja. Przy częstości występowania od 5 do 10%, pierwotne uczulenia na pokarmy odgrywają ważną rolę, szczególnie u dzieci i niemowląt. Alergie pokarmowe u dorosłych występują z częstością od 1 do 5%.

Reakcje krzyżowe

Przeciwciała lgE skierowane bezpośrednio przeciwko alergenom wziewnym, mogą powodować alergie pokarmowe w wyniku reakcji krzyżowych z pokarmami pochodzenia roślinnego. Reakcje krzyżowe zachodzić mogą również ze względu na podobieństwo strukturalne alergenów np. podobieństwo substancji chemicznych lub pokrewieństwo botaniczne. Na przykład pacjenci uczuleni na pyłki brzozy mogą rozwinąć serologicznie wykrywalne uczulenie na jabłka, marchew, seler, orzechy laskowe, ziemniaki czy kiwi.

Przykłady reakcji krzyżowych między alergenami wziewnymi i pokarmowymi:

Alergeny wziewne Powiązana alergia pokarmowa
Trawa Pomidor, ziemniak, marchew, seler, czosnek cebula, pszenica, ryż, zielony groszek, orzechy ziemne, jabłko, brzoskwinia, pomarańcza, melon, kiwi
Brzoza Orzechy laskowe, orzechy włoskie, jabłko, gruszka, marchew, seler, ziemniak, pomarańcza, kiwi
Bylica Seler, marchew, przyprawy, musztarda, orzechy laskowe
Ambrozja Melon, ogórek, banan
Babka lancetowata Melon
Lateks awokado, ziemniak, banan, pomidor, orzechy włoskie, kiwi

CCD

Wiele alergenów to glikoproteiny zawierające boczne łańcuchy oligosacharydowe związane z białkowym szkieletem alergenu. Niektórzy pacjenci wytwarzają swoiste przeciwciała skierowane przeciwko tym strukturom węglowodanowym. Skrót CCD oznacza „Cross-reactive Carbohydrate Determinant", czyli reagującą krzyżowo determinantę węglowodanową. CCD można odnaleźć w wielu alergenach roślinnych oraz w alergenach pochodzenia zwierzęcego. Ze względu na ich znaczące podobieństwo strukturalne, CCD jest często przyczyną reakcji krzyżowych. Znaczenie swoistych przeciwciał lgE, skierowanych przeciwko CCD, nie zostało jeszcze do końca poznane. Uważa się, że nie mają one w większości przypadków znaczenia klinicznego i mogą komplikować interpretacje pozytywnych wyników w diagnostyce alergii in vitro. Jednakże wykrycie obecności swoistych przeciwciał lgE skierowanych przeciwko CCD może dostarczyć dodatkowych informacji, zwłaszcza
w przypadkach pozytywnych wyników lgE, które nie korelują z objawami klinicznymi i służyć jako pomoc przy całościowej interpretacji wyników badań.

Zwiń tekst

Alergie - leczenie

Leczenie alergii typu I odbywa się poprzez immunoterapię lub odczulanie, jednakże metody te nie prowadzą do zmiany poziomu lgE, chociaż znacząco redukują objawy reakcji uczuleniowej. Odpowiedź pacjenta na immunoterapię zwykle objawia się wzrostem stężenia alergeno-swoistych przeciwciał lgG4 podczas trwania terapii. Jednakże nie zawsze koreluje to z redukcją objawów.

arrowarrowarrow

Alergie – oferta badań

arrowarrowarrow

Profil IgE atopowy (20 alergenów + CCD)

Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko najczęstszym alergenom wziewnym
i pokarmowym oraz CCD.

Profil IgE pokarmowy (20 alergenów + CCD)

Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko szerokiemu zakresowi alergenów pokarmowych oraz CCD.

Profil IgE oddechowy/wziewny (20 alergenów + CCD)

Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko szerokiemu zakresowi alergenów wziewnych oraz CCD.

Pozycja Skrót Nazwa alergenu
1 g6 Tymotka łąkowa
2 g12 Żyto
3 t3 Brzoza
4 w6 Bylica
5 d1 Dermatoph. pt. (roztocza)
6 e1 Kot
7 e2 Pies
8 e3 Koń
9 m2 Cladosporium her.
10 m6 Alternaria alternata
11 f1 Białko jaja
12 f2 Mleko krowie
13 f3 Dorsz
14 f4 Mąka pszenne
15 f9 Ryż
16 f14 Soja
17 f17 Orzech laskowy
18 f31 Marchew
19 f35 Ziemniak
20 f49 Jabłko
21 CCD Marker CCD

Pozycja Skrót Nazwa alergenu
1 f1 Białko jaja
2 f75 Żółtko jaja
3 f2 Mleko krowie
4 f45 Drożdże piekarskie
5 f4 Mąka pszenna
6 f5 Mąka żytnia
7 f9 Ryż
8 f14 Soja
9 f13 Orzeszki ziemne
10 f17 Orzech laskowy
11 f20 Migdał
12 f49 Jabłko
13 f84 Kiwi
14 f237 Morela
15 f25 Pomidor
16 f31 Marchew
17 f35 Ziemniak
18 f85 Seler
19 f3 Dorsz
20 f23 Krab
21 CCD Marker CCD

Pozycja Skrót Nazwa alergenu
1 g1 Tomka wonna
2 g3 Kupkówka pospolita
3 g6 Tymotka łąkowa
4 g12 Żyto
5 t2 Olcha
6 t3 Brzoza
7 t4 Leszczyna
8 t7 Dąb
9 w1 Ambrozja
10 w6 Bylica
11 w9 Babka lancetowata
12 d1 Dermatoph. pt. (roztocza)
13 d2 Dermatoph. far. (roztocza)
14 e1 Kot
15 e2 Pies
16 e3 Koń
17 m1 Penicillium notatum
18 m2 Cladosporium her.
19 m3 Aspergillus fumigatus
20 m6 Alternaria alternata
21 CCD Marker CCD

Profil IgE mieszany/pediatryczny (27 alergenów + CCD)

Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko najczęściej występującym, szczególnie istotnym w dzieciństwie, alergenom wziewnym, pokarmowym oraz CCD.

IgE całkowite

Ocena stężenia całkowitej immunoglobuliny E (IgE całkowite) wykorzystywana w diagnostyce alergologicznej. Kolejnym etapem diagnostyki alergii jest poszukiwanie obecności swoistych IgE (skierowanych przeciw konkretnemu alergenowi lub nawet jego fragmentowi). Podkreślić jednak należy, że prawidłowe stężenie IgE całkowitej nie wyklucza istnienia alergii.

Pozycja Skrót Nazwa alergenu
1 gx Mieszanina traw 2 (tymotka łąkowa, żyto zwyczajne)
2 t3 Brzoza
3 w6 Bylica
4 d1 Dermatoph. pt. (roztocza)
5 d2 Dermatoph. far. (roztocza)
6 e1 Kot
7 e2 Pies
8 e3 Koń
9 m2 Cladosporium her.
10 m3 Aspergillus fumigatus
11 m6 Alternaria alternata
12 f1 Białko jaja
13 f75 Żółtko jaja
14 f2 Mleko krowie
15 f3 Dorsz
16 f76 α-Laktoalbumina
17 f77 β-Laktoglobulina
18 f78 Kazeina
19 e204 BSA
20 f4 Mąka pszenna
21 f9 Ryż
22 f14 Soja
23 f13 Orzeszki ziemne
24 f17 Orzech laskowy
25 f31 Marchew
26 f35 Ziemniak
27 f49 Jabłko
28 CCD Marker CCD

Ponadto całkowite stężenie IgE w surowicy można oznaczyć w celu rozróżnienia między astmą alergiczną a wrodzoną, między alergicznym a naczynioruchowym nieżytem nosa oraz między atopowym i łojotokowym zapaleniem skóry.

Alergie - oferta badań

M1
65.00zł

IgE całkowite

IgE całkowite

Ocena stężenia całkowitej immunoglobuliny E (IgE całkowite) wykorzystywana w diagnostyce alergologicznej. Badanie wykonywane u podwykonawcy Centrum Medycznego Wielkoszyński.

Dowiedz się więcej
M4
235.00zł

Profil IgE oddechowy/wziewny (20 alergenów + CCD)

Profil IgE oddechowy/wziewny (20 alergenów + CCD)

Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko szerokiemu zakresowi alergenów wziewnych oraz CCD.

M3
235.00zł

Profil IgE mieszany/pediatryczny (27 alergenów + CCD)

Profil IgE mieszany/pediatryczny (27 alergenów + CCD)

Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko najczęściej występującym, szczególnie istotnym w dzieciństwie, alergenom wziewnym, pokarmowym oraz CCD.

M2
235.00zł

Profil IgE atopowy (20 alergenów + CCD)

Profil IgE atopowy (20 alergenów + CCD)

Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko najczęstszym alergenom wziewnym i pokarmowym oraz CCD.

M5
235.00zł

Profil IgE pokarmowy (20 alergenów + CCD)

Profil IgE pokarmowy (20 alergenów + CCD)

Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko szerokiemu zakresowi alergenów pokarmowych oraz CCD.