
Alergie – Profile IgE (testy alergiczne)
Testy te przeznaczone są do diagnostyki uczuleń mogących prowadzić do występowania objawów specyficznych dla alergii, takich jak np. astma, atopowe zapalenie skóry, zapalenie spojówek, nieżyt nosa lub problemy żołądkowo-jelitowe. Objawy te mogą być spowodowane przez błędne reakcje immunologiczne prowadzące do wzrostu poziomu przeciwciał klasy IgE.
Profile IgE to testy wieloparametrowe zawierające zoptymalizowane kombinacje istotnych alergenów, co umożliwia jednoczesną analizę przeciwciał IgE przeciwko różnym alergenom. Wynikiem testu jest półilościowa ocena in vitro specyficznych dla danego alergenu przeciwciał klasy IgE w surowicy lub osoczu.

Alergie - oferta badań
IgE całkowite
IgE całkowite
Ocena stężenia całkowitej immunoglobuliny E (IgE całkowite) wykorzystywana w diagnostyce alergologicznej.
Profil IgE oddechowy/wziewny (20 alergenów + CCD)
Profil IgE oddechowy/wziewny (20 alergenów + CCD)
Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko szerokiemu zakresowi alergenów wziewnych oraz CCD.
Profil IgE mieszany/pediatryczny (27 alergenów + CCD)
Profil IgE mieszany/pediatryczny (27 alergenów + CCD)
Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko najczęściej występującym, szczególnie istotnym w dzieciństwie, alergenom wziewnym, pokarmowym oraz CCD.
Profil IgE atopowy (20 alergenów + CCD)
Profil IgE atopowy (20 alergenów + CCD)
Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko najczęstszym alergenom wziewnym i pokarmowym oraz CCD.
Profil IgE pokarmowy (20 alergenów + CCD)
Profil IgE pokarmowy (20 alergenów + CCD)
Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko szerokiemu zakresowi alergenów pokarmowych oraz CCD.
Alergie - znaczenie kliniczne
Termin alergia został zdefiniowany po raz pierwszy przez Clemensa von Pirquet jako zwiększona zdolność organizmu do odpowiedzi na substancje obce w organizmie. Obecnie termin alergia, oznacza nadwrażliwość na substancje obce normalnie nieszkodliwe. Ponadto w alergiach znaczącą rolę odgrywają predyspozycje genetyczne oraz czynniki nie genetyczne, takie jak ekspozycja na alergen, sposób odżywienia, trwające choroby przewlekłe lub ostre infekcje wirusowe. Atopia jest dziedziczna skłonnością do wystąpienia reakcji alergicznych, takich jak astma, zapalenie błony śluzowej nosa (katar sienny) i skóry (w tym atopowe zapalenie skóry). Rozwiń tekst

Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem alergii jest reakcja nadwrażliwości typu 1, która charakteryzuje się wytwarzanie swoistych przeciwciał klasy IgE. Objawy (np. zaczerwienienie skóry, obrzęki, swędzenie) zazwyczaj pojawiają się krótko po kontakcie z alergenem. Dlatego ten rodzaj alergii nazywany jest również typem reakcji bezpośredniej. Alergeny przedostają się do organizmu z powietrza przez błony śluzowe ciała (alergeny wziewne) lub w wyniku konsumpcji (alergeny pokarmowe).
Alergie wziewne
W przypadku alergii wziewnych alergeny dostają się do organizmu drogą powietrzną i przez błony śluzowe, prowadząc do powstania wymiernych stężeń IgE skierowanych przeciwko określonemu źródłu alergenu. Ważną rolę odgrywają alergeny sezonowe (pyłki drzew, traw i ziół), a także alergeny wewnętrzne (roztocza kurzu domowego, zwierzęta domowe i zarodniki pleśni), które występują przez cały rok. Objawy zwykle pojawiają się wkrótce po kontakcie z alergenem. Te alergie są zatem nazywane reakcjami typu natychmiastowego, które można znaleźć u ponad 15% populacji w krajach uprzemysłowionych. Jeśli wystąpi ogólnoustrojowa reakcja alergiczna, mogą wystąpić poważne, nawet zagrażające życiu reakcje (wstrząs anafilaktyczny). Typowe reakcje alergiczne to nieżyt nosa, zapalenie spojówek i astma alergiczna.
Alergie pokarmowe
W alergiach pokarmowych reakcja immunologiczna indukowana przez IgE może prowadzić do objawów, takich jak pieczenie lub swędzenie w jamie ustnej, nudności, skurcze żołądkowo-jelitowe, biegunki i wysypki skórne w krótkim czasie po spożyciu pokarmu. Ciężkie reakcje mogą również powodować ataki astmy, duszności, przyspieszenie akcji serca lub ataki paniki i splątanie. W rzadkich przypadkach może wystąpić wstrząs anafilaktyczny. Pokarmy, które najczęściej powodują reakcje alergiczne, to orzechy i orzeszki ziemne, soja, pszenica, ryby, mleko i jaja. Przy częstości występowania od 5 do 10%, pierwotne uczulenia na pokarmy odgrywają ważną rolę, szczególnie u dzieci i niemowląt. Alergie pokarmowe u dorosłych występują z częstością od 1 do 5%.
Reakcje krzyżowe
Przeciwciała lgE skierowane bezpośrednio przeciwko alergenom wziewnym, mogą powodować alergie pokarmowe w wyniku reakcji krzyżowych z pokarmami pochodzenia roślinnego. Reakcje krzyżowe zachodzić mogą również ze względu na podobieństwo strukturalne alergenów np. podobieństwo substancji chemicznych lub pokrewieństwo botaniczne. Na przykład pacjenci uczuleni na pyłki brzozy mogą rozwinąć serologicznie wykrywalne uczulenie na jabłka, marchew, seler, orzechy laskowe, ziemniaki czy kiwi.
Przykłady reakcji krzyżowych między alergenami wziewnymi i pokarmowymi:
Alergeny wziewne | Powiązana alergia pokarmowa |
Trawa | Pomidor, ziemniak, marchew, seler, czosnek cebula, pszenica, ryż, zielony groszek, orzechy ziemne, jabłko, brzoskwinia, pomarańcza, melon, kiwi |
Brzoza | Orzechy laskowe, orzechy włoskie, jabłko, gruszka, marchew, seler, ziemniak, pomarańcza, kiwi |
Bylica | Seler, marchew, przyprawy, musztarda, orzechy laskowe |
Ambrozja | Melon, ogórek, banan |
Babka lancetowata | Melon |
Lateks | awokado, ziemniak, banan, pomidor, orzechy włoskie, kiwi |
CCD
Wiele alergenów to glikoproteiny zawierające boczne łańcuchy oligosacharydowe związane z białkowym szkieletem alergenu. Niektórzy pacjenci wytwarzają swoiste przeciwciała skierowane przeciwko tym strukturom węglowodanowym. Skrót CCD oznacza „Cross-reactive Carbohydrate Determinant", czyli reagującą krzyżowo determinantę węglowodanową. CCD można odnaleźć w wielu alergenach roślinnych oraz w alergenach pochodzenia zwierzęcego. Ze względu na ich znaczące podobieństwo strukturalne, CCD jest często przyczyną reakcji krzyżowych. Znaczenie swoistych przeciwciał lgE, skierowanych przeciwko CCD, nie zostało jeszcze do końca poznane. Uważa się, że nie mają one w większości przypadków znaczenia klinicznego i mogą komplikować interpretacje pozytywnych wyników w diagnostyce alergii in vitro. Jednakże wykrycie obecności swoistych przeciwciał lgE skierowanych przeciwko CCD może dostarczyć dodatkowych informacji, zwłaszcza
w przypadkach pozytywnych wyników lgE, które nie korelują z objawami klinicznymi i służyć jako pomoc przy całościowej interpretacji wyników badań.
Alergie - leczenie
Leczenie alergii typu I odbywa się poprzez immunoterapię lub odczulanie, jednakże metody te nie prowadzą do zmiany poziomu lgE, chociaż znacząco redukują objawy reakcji uczuleniowej. Odpowiedź pacjenta na immunoterapię zwykle objawia się wzrostem stężenia alergeno-swoistych przeciwciał lgG4 podczas trwania terapii. Jednakże nie zawsze koreluje to z redukcją objawów.

Alergie – oferta badań

Profil IgE atopowy (20 alergenów + CCD)
Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko najczęstszym alergenom wziewnym
i pokarmowym oraz CCD.
Profil IgE pokarmowy (20 alergenów + CCD)
Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko szerokiemu zakresowi alergenów pokarmowych oraz CCD.
Profil IgE oddechowy/wziewny (20 alergenów + CCD)
Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko szerokiemu zakresowi alergenów wziewnych oraz CCD.
Pozycja | Skrót | Nazwa alergenu |
1 | g6 | Tymotka łąkowa |
2 | g12 | Żyto |
3 | t3 | Brzoza |
4 | w6 | Bylica |
5 | d1 | Dermatoph. pt. (roztocza) |
6 | e1 | Kot |
7 | e2 | Pies |
8 | e3 | Koń |
9 | m2 | Cladosporium her. |
10 | m6 | Alternaria alternata |
11 | f1 | Białko jaja |
12 | f2 | Mleko krowie |
13 | f3 | Dorsz |
14 | f4 | Mąka pszenne |
15 | f9 | Ryż |
16 | f14 | Soja |
17 | f17 | Orzech laskowy |
18 | f31 | Marchew |
19 | f35 | Ziemniak |
20 | f49 | Jabłko |
21 | CCD | Marker CCD |
Pozycja | Skrót | Nazwa alergenu |
1 | f1 | Białko jaja |
2 | f75 | Żółtko jaja |
3 | f2 | Mleko krowie |
4 | f45 | Drożdże piekarskie |
5 | f4 | Mąka pszenna |
6 | f5 | Mąka żytnia |
7 | f9 | Ryż |
8 | f14 | Soja |
9 | f13 | Orzeszki ziemne |
10 | f17 | Orzech laskowy |
11 | f20 | Migdał |
12 | f49 | Jabłko |
13 | f84 | Kiwi |
14 | f237 | Morela |
15 | f25 | Pomidor |
16 | f31 | Marchew |
17 | f35 | Ziemniak |
18 | f85 | Seler |
19 | f3 | Dorsz |
20 | f23 | Krab |
21 | CCD | Marker CCD |
Pozycja | Skrót | Nazwa alergenu |
1 | g1 | Tomka wonna |
2 | g3 | Kupkówka pospolita |
3 | g6 | Tymotka łąkowa |
4 | g12 | Żyto |
5 | t2 | Olcha |
6 | t3 | Brzoza |
7 | t4 | Leszczyna |
8 | t7 | Dąb |
9 | w1 | Ambrozja |
10 | w6 | Bylica |
11 | w9 | Babka lancetowata |
12 | d1 | Dermatoph. pt. (roztocza) |
13 | d2 | Dermatoph. far. (roztocza) |
14 | e1 | Kot |
15 | e2 | Pies |
16 | e3 | Koń |
17 | m1 | Penicillium notatum |
18 | m2 | Cladosporium her. |
19 | m3 | Aspergillus fumigatus |
20 | m6 | Alternaria alternata |
21 | CCD | Marker CCD |
Profil IgE mieszany/pediatryczny (27 alergenów + CCD)
Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko najczęściej występującym, szczególnie istotnym w dzieciństwie, alergenom wziewnym, pokarmowym oraz CCD.
IgE całkowite
Ocena stężenia całkowitej immunoglobuliny E (IgE całkowite) wykorzystywana w diagnostyce alergologicznej. Kolejnym etapem diagnostyki alergii jest poszukiwanie obecności swoistych IgE (skierowanych przeciw konkretnemu alergenowi lub nawet jego fragmentowi). Podkreślić jednak należy, że prawidłowe stężenie IgE całkowitej nie wyklucza istnienia alergii.
Pozycja | Skrót | Nazwa alergenu |
1 | gx | Mieszanina traw 2 (tymotka łąkowa, żyto zwyczajne) |
2 | t3 | Brzoza |
3 | w6 | Bylica |
4 | d1 | Dermatoph. pt. (roztocza) |
5 | d2 | Dermatoph. far. (roztocza) |
6 | e1 | Kot |
7 | e2 | Pies |
8 | e3 | Koń |
9 | m2 | Cladosporium her. |
10 | m3 | Aspergillus fumigatus |
11 | m6 | Alternaria alternata |
12 | f1 | Białko jaja |
13 | f75 | Żółtko jaja |
14 | f2 | Mleko krowie |
15 | f3 | Dorsz |
16 | f76 | α-Laktoalbumina |
17 | f77 | β-Laktoglobulina |
18 | f78 | Kazeina |
19 | e204 | BSA |
20 | f4 | Mąka pszenna |
21 | f9 | Ryż |
22 | f14 | Soja |
23 | f13 | Orzeszki ziemne |
24 | f17 | Orzech laskowy |
25 | f31 | Marchew |
26 | f35 | Ziemniak |
27 | f49 | Jabłko |
28 | CCD | Marker CCD |
Ponadto całkowite stężenie IgE w surowicy można oznaczyć w celu rozróżnienia między astmą alergiczną a wrodzoną, między alergicznym a naczynioruchowym nieżytem nosa oraz między atopowym i łojotokowym zapaleniem skóry.
Alergie - oferta badań
IgE całkowite
IgE całkowite
Ocena stężenia całkowitej immunoglobuliny E (IgE całkowite) wykorzystywana w diagnostyce alergologicznej.
Profil IgE oddechowy/wziewny (20 alergenów + CCD)
Profil IgE oddechowy/wziewny (20 alergenów + CCD)
Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko szerokiemu zakresowi alergenów wziewnych oraz CCD.
Profil IgE mieszany/pediatryczny (27 alergenów + CCD)
Profil IgE mieszany/pediatryczny (27 alergenów + CCD)
Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko najczęściej występującym, szczególnie istotnym w dzieciństwie, alergenom wziewnym, pokarmowym oraz CCD.
Profil IgE atopowy (20 alergenów + CCD)
Profil IgE atopowy (20 alergenów + CCD)
Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko najczęstszym alergenom wziewnym i pokarmowym oraz CCD.
Profil IgE pokarmowy (20 alergenów + CCD)
Profil IgE pokarmowy (20 alergenów + CCD)
Pozwala na jednoczesne oznaczanie in vitro ludzkich przeciwciał IgE przeciwko szerokiemu zakresowi alergenów pokarmowych oraz CCD.